Land van Kien logo

Het nieuws
van het
Land van kien

Voorzitter Scouting Rooi enthousiast over nieuw onderkomen: ‘Door de week dagbesteding en in weekenden voor de club’
(08-02-2024)

SINT-OEDENRODE - ,,De eerste schetsen van ons nieuwe scoutinggebouw zijn ontzettend mooi, het past perfect in de historische context van het Land van Kien. Voor ons een prachtige plek”, zegt voorzitter Mark Palte enthousiast als hij het over het nieuwe onderkomen van zijn scoutingclub heeft. ,,We staan aan de start om de realisatie vorm te geven. Hiervoor is uiteraard een goede omgevingsdialoog nodig en daar is deze avond een mooie aanzet voor.” 

De initiatiefnemers van Land van Kien in Sint-Oedenrode, het land rond Hoeve Arbeidslust, brachten afgelopen mei het bericht naar buiten dat ze samen met gemeente Meierijstad en Scouting Rooi gingen onderzoeken of de scouting er zich zou kunnen vestigen. Na een intensief, maar zorgvuldig traject bleek dat het plan ruimtelijk haalbaar is. Naast de scouting, worden er ook begeleid wonen en de toekomstige ontwikkeling in en rond de Hoeve in mee genomen. 

‘Verzakte fundering’

Afgelopen dinsdag waren alle geïnteresseerden welkom om bij de Helden van Kien een informatieve bijeenkomst bij te wonen. ,,Met de scouting hebben we altijd op het Achterpad in Sint-Oedenrode gezeten”, vertelt Palte. ,,Achteraf bleek de blokhut niet helemaal goed te zijn gebouwd. De fundering is wat gaan verzakken, waardoor de staat van het pand niet meer veilig is. De gemeente is tweeëneenhalf jaar geleden mee gaan kijken naar een oplossing. We hebben verschillende opties bekeken: renovatie, nieuwbouw of een andere locatie.”

,,In eerste instantie kwamen we uit op nieuwbouw op de bestaande locatie. Dit zou financieel het meest aantrekkelijk zijn. Maar na de eerste kostenberamingen werd duidelijk dat het gereserveerde budget niet haalbaar was.”


In december 2022 nam het Land van Kien contact op met de gemeente met een mogelijk alternatief. Zij wilden een Brabantse dwarsdeelschuur neerzetten. In eerste instantie was het plan een open veldschuur te maken waar machines in konden, maar er zou ook een schuur voor de scouting van gemaakt kunnen worden. In mei vorig jaar ondertekenden ze de intentieverklaring. ,,Recent hebben we het eerste deel van dit traject afgesloten en hebben we vanuit de gemeente financieel akkoord.”

Twee gebruikers

Het Land van Kien is straks de eigenaar van het pand. Zij hebben dan twee gebruikers. ,,Door de week zal Hoeve Arbeidslust dagbesteding verzorgen en in de weekenden kunnen wij er als scouting gebruik van maken. Een ideale combinatie”, is Palte van mening.

Harrie van de Meulengraaf, één van de omwonenden is enthousiast over het plan. ,,Ik vind het een geweldig pand. Zo fijn voor de kinderen en een rustige omgeving voor de mensen van de dagbesteding. Wij zullen echt wel wat meer verkeer krijgen en ik snap dat bewoners daar de meeste vragen over hebben, maar dat weegt in mijn situatie niet op tegen dit plan.”

,,We hebben nog een weg te gaan”, zegt Roel Jansen van Land van Kien. ,,Maar we zijn erg blij dat we vanavond dit plan kunnen presenteren. De ontsluiting van het verkeer is het meest lastige. Hiervoor zijn verschillende opties, dus daar gaan we de komende tijd intensief mee aan de slag. De bewoners hebben hier een belangrijke stem in. We vinden het dan ook erg fijn als zij hierin kritisch meedenken. Wanneer we uitkomen op een goed te realiseren optie, is dit plan natuurlijk het meest kansrijk.”

We gebruiken Analytische cookies om de website te verbeteren door te meten hoe vaak pagina’s worden bezocht en waar mogelijke knelpunten zitten