Land van Kien logo

Het nieuws
van het
Land van kien

De begeleidende kracht achter Hoeve Arbeidslust
(09-08-2023)

Sint-Oedenrode - Diep in het Land van Kien, tussen de weelderige groene velden, bevindt zich Zorghoeve Arbeidslust. Een unieke plek waar de harmonie tussen mens, dier en groen centraal staat, precies zoals de natuur het bedoelt. Een van de vriendelijke gezichten die je er tegenkomt, is Carlo Klerkx. Hij is begeleider en inspirator, maar zijn kracht ligt vooral in zijn bescheidenheid: “Ik zeg altijd: het draait niet om mij, maar om de mensen die ik begeleid.”

Door: Mees van Dijk

Hij is en blijft echter een onmisbare schakel in het succesverhaal van Hoeve Arbeidslust. Met jarenlange ervaring als hovenier en boomkweker, en zijn diepgewortelde passie voor ecologie en duurzaamheid, is hij een van de sleutelfiguren bij de ‘Boeren van Kien’. Binnenkort gaat hij met pensioen, maar hij zal nooit volledig uit beeld verdwijnen. ‘’Ik verwacht niet alleen dat ik hier blijf, ik weet het zeker”, zegt Carlo overtuigend.

Zijn visie, net als die van iedereen binnen de zorghoeve, is duidelijk: het opzetten van een boerderij waarin biologische landbouw en duurzaamheid hand in hand gaan. “Wat wij hier doen, is het opzetten van een zorgboerderij. Een groentekwekerij, een veestapel, boomgaarden, veel zaken zijn nu in de grondbeginselen gaande. En dat alles op een duurzame manier: alles wordt gebruikt of hergebruikt. Dat is de insteek van ons verhaal. Het is een kringloop.”

Een omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn
Maar extra belangrijk voor Carlo, is het creëren van een omgeving waarin de deelnemers met een rugzak of beperking zich ontplooien. Zich betrokken voelen. Hij gelooft dat iedereen unieke talenten en voorkeuren heeft, en streeft ernaar om werkzaamheden te vinden die bij hun interesses aansluiten. “De ene persoon houdt van dieren, de andere van groenten. Voor iedereen is er wel iets”, benadrukt hij. Ze werken gezamenlijk aan verschillende taken, waarbij Carlo geleidelijk aan meer verantwoordelijkheden bij de deelnemers neerlegt. Dat verhoogt hun betrokkenheid en geeft ze een gevoel van eigenwaarde en trots. “Ze voelen zich belangrijk worden. Dat is waar het om draait”, voegt hij glimlachend toe.

Van oude schuren naar nieuwe kansen
‘’Om een voorbeeld te geven: we hebben een oude schuur omgetoverd tot een tijdelijke werkplaats. Daar hebben ze de vrijheid om creatief bezig te zijn en houtbewerkingsactiviteiten uit te voeren.” Het resultaat? Timmerwerk van gebruikte materialen die worden hergebruikt voor verschillende doeleinden. Zoals het inrichten van een toekomstige winkel of het maken van bordjes voor de moestuin. “Dat is waar die jongens zich onder andere mee bezighouden”, vertelt Carlo trots. Hij is hoorbaar enthousiast dat deelnemers steeds vaker aangeven dat ze willen leren timmeren. “Zo is er bijvoorbeeld een jongen in een rolstoel die enorm creatief is. We gaan hem langzaamaan kleine timmerklusjes geven. Daar haalt zo’n jongen veel voldoening uit.”

Zijn tijd ver vooruit
De naam Carlo Klerkx is niet onbekend in Sint-Oedenrode. Zoals eerder beschreven had hij zijn eigen hoveniersbedrijf en boomkwekerij. Dertig jaar geleden was hij al een pionier op het gebied van duurzaamheid. “Ik heb altijd in het groene vak gezeten. Eerst bij de overheid, daarna bij een groot bedrijf. Daar had ik een eigen vestiging met veel mensen onder mijn hoede. Uiteindelijk ben ik op m’n 39ste voor mezelf begonnen.” Ook bij zijn boomkwekerij werkte hij op ecologische wijze. “Daar heb ik echt voor geknokt. Minder chemische middelen en de natuur haar werk laten doen.” Hiermee liep hij voor op zijn tijd. “25 jaar geleden was daar nog geen aandacht voor. Gelukkig is dat nu wel het geval, en wat ze hier voor ogen hebben, past precies bij de visie die ik destijds al had. Mijn hele leven ben ik met duurzaamheid bezig. Ik had een kippenhouderij en varkens die gewoon vrij rondliepen in de natuur.”

De heldentuin
Naast de dagelijkse werkzaamheden op de boerderij, zijn Carlo en de deelnemers verantwoordelijk voor de verzorging van het park De Kienehoef. Hij is ook actief betrokken bij de ontwikkeling van de moestuin achter De Helden van Kien. Of zoals hij het noemt: de Heldentuin. Het onderhouden van de moestuin zal hij blijven doen, ook na zijn pensioen. “Dat is mijn uitdaging. Het moet een ‘supertuin’ worden.” Samen met Martijn Dufornee, chef-kok in het restaurant, streeft hij ernaar om ‘vergeten’ groenten en ecologische producten terug te brengen in het dagelijks leven. “Vroeger was alles al ecologisch. We hadden geen antibiotica in huis, we hadden geen kunstmatige voedingsstof en groeistimulans. Gewoon terug naar de basis.” Daarnaast willen ze ook experimenteren met nieuwe producten. ‘’Er zullen soorten zijn waar we niks mee kunnen. Maar dat willen we nu uittesten. Als dat succesvol is, kan het op grote schaal toegepast worden op de zorgboerderij. We willen laten zien wat er regionaal mogelijk is met teelt van eigen bodem.” Carlo benoemt dat dit steeds belangrijker wordt omdat steeds meer mensen vegetarisch eten. “Het is een gigantische uitdaging om echt goed vegetarisch te koken. Maar de vraag groeit enorm en daarom komt steeds meer op de kaart te staan.” Tegelijkertijd willen ze nog altijd dat lekkere stukje rund- en varkensvlees aanbieden, maar wel van eigen bodem. “Geen stress bij de dieren en ook geen stress bij de mensen die ze verzorgen. We laten een dier lekker dier zijn en natuurlijk groeien. Het duurt allemaal wat langer, maar het komt ten goede van het dier én van het vlees.”

Eén grote familie
Het gebied rondom Hoeve Arbeidslust is een bekende plek voor Carlo. In dit gebied is hij opgegroeid. Hij kende de familie van Bree, die voorheen in de hoeve woonden, ook goed. “Het waren hele fijne mensen en er hing een gemoedelijke sfeer”, geeft Carlo aan. Inmiddels voelt de boerderij nóg meer aan als grote familie voor Carlo. “Iedereen is anders, maar we respecteren elkaar. Ik merk aan de deelnemers dat iedereen zichzelf kan zijn.” Over de meest bijzondere ervaring op de boerderij hoeft hij niet lang na te denken. “Die heb ik niet. Want iedere dag is weer net zo bijzonder als de dag ervoor. Ik heb veel verschillende banen gehad in mijn leven, maar nooit werkte ik zo lekker als hier.

We gebruiken Analytische cookies om de website te verbeteren door te meten hoe vaak pagina’s worden bezocht en waar mogelijke knelpunten zitten